Quantcast
Channel: Hagetips - Moseplassen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 120

Hvordan ha busker og trær i krukker

$
0
0

Jeg har hele hagen i krukker og lar ikke det begrense hageambisjoner. Noen utfordringer er det naturligvis, men det meste kan løses med gode triks og litt innsatsvilje. For ja, det krever litt mer kunnskap og innsats å ha flerårige planter i krukker enn å ha de i bed.

Meg med alles favoritt syrinhortensiaen ‘Vanilla Fraise’ Den har jeg hatt i krukke i ca fem år

Fem viktige punkt:

  1. Jo større krukke jo bedre resultat.
  2. Drenering
  3. Du må vanne gjennom hele sesongen
  4. Velg herdige nok busker og trær
  5. Triks før vinteren.
Syrinhortensia busk i krukke
Krukken er en gammel tønne fra gården til familien. Superstor så her trives den tørste syrinhortensiaen

1. Størrelsen på krukka:

Jo større krukke jo bedre. Store krukker har mer jord, mer jord gir jevnere forhold både av vann, næring og temperatur. Det er umulig å si en størrelse som er ideell, det vil avhenge av hva du planter i og hvor stort det vokser seg og hvor ofte du gir vann og hvor mye sol den får, osv. Men. Jeg har som tommelfingerregel at krukken må være minst 40 cm diameter, og jo større den er jo bedre. 

Bonustips: I tillegg til å være stor må krukken også tåle frost. Det vil si at krukkens materiale må være frostsikker, og krukkens fasong må tåle utvidelse av jordklumpen. Det er tryggest med krukker som har V-fasong (åpnere øverst enn nederst), og problematisk med krukker som er smalere øverst enn lengre ned.

Krukker i mange størrelser. Store trær får de største krukkene, de miste går til stauder

2. Drenering

Dette er vesentlig for alle krukker som bor ute. Det MÅ være drenshull i bunn, og det må være fri passasje til og fra det hullet. Derfor sverger jeg til sand eller leca nederst i krukkene, og klosser under krukka.

Det hjelper nemlig ikke med hull i krukka om krukka står direkte mot et tett underlag så vannet ikke kommer ut. Så, sett klosser under store krukker, det er bra både for krukka og for gulvet det står på.

Ja, også vil jeg som bonustriks her påpeke at jorda også bør være ok drenerende. Dette er nok en grunn til å ikke bruke torvjord.

3. Vann!

En krukke som står i solen tørker fort ut, og når det står en romslig busk med mye blader oppi går det enda fortere. Så belag deg på at du må vanne jevnlig. Jeg vanner de av krukkene som får mye sol annenhver dag når sommeren er varm. Det finnes dryppvansystem for krukker hvor du ikke må kobles på vannslange, det anbefales om du har problemer med å få vannet ofte nok.

Cornus kousa 'Satomi' Koreakornell blomst busk
Herdighetssjekk er viktig. Så kan du jo godt ta en sjangs om planten frister, men da veit du at du ikke kan forvente overlevelse! Dette er koreakornell ‘Satomi’, som kun er herdig til H3. Har greid to vintere ute på balkongen og vokser fint.

4. Herdighet

Livet i bakken er enklere enn over. Over fryser jorda mer, plantene er mer utsatt for vind, og det er i det hele mer ustabilt og usikkert. Så, derfor må du velge en plante som er noe tøffere enn ellers. Jeg legger på minst en herdighetssone, her jeg bor er det nok H2-H3, men jeg vil helst ikke plante busker og trær som er mindre herdige enn H4.

Jeg prøver også å unngå planter det står ikke liker vind (det blåser mye på en balkong), og om planten er beskrevet som veldig tørst så lar jeg den være i butikken, eller passer på at den får en stor krukke som har endel skygge på krukken. 

Jada, trærne kan stå ute også når det er vinter :D

5. Vintertriks:

Utover vanningen så er det vinteren som er hovedutfodringen med flerårige planter i krukke. Men det er små og store ting du kan gjøre for å hjelpe planta di.

Utfordringer du må overkomme:
Søkkvåt jord som ikke dreneres ut bla fordi jorda nederst i krukken har frosset er et problem på høsten, på vinteren fryser den jorda og utvider seg og det gir sprengte røtter, og på våren kan krukka bli kokt på dagtid og så fryst igjen på natta. Og det var bare rotklumpen, det er ikke alltid så stas å stå alene i blåsten for grenene heller.

I fremgrunnen kan du se koreakornellen, lengre bak to stk bøker som jeg er veldig glad i. Legg også merke til den høye lette frøsterna, en staude som later som om den er busk.

Bod:
Trikset er i bunn å grunn å skjerme krukken for det værste av været, og det mest effektive da er å putte krukken i en kald bod. Da får du kontroll på vann i potten, det er lunt og og det er stabil lufttemperatur.

Men vær oppmerksom på at boden ikke skal være for varm. I en varm bod eller kjeller vil planten spire for tidlig på våren, og det er værre enn at den fryser litt vel mye om vinteren. Så, jeg foretrekker å anbefale uisolerte boder, og selv de må du huske på å sjekke om sola varmer opp på våren.

NB: Bod er ikke nødvendig!
Det er kun noen få av mine busker som får bo i en bod, og det er en uisolert bod. For varm bod eller kjeller er verre enn å bo ute!

Duftkrossved som akkurat nå blomstrer på balkongen. Har vært redd den ikke var herdig nok så den står i håndterbar krukke og løftes inn i en improvisert utebod. Tenker nå den er tøffere enn jeg har trodd og skal få bo ute neste vinter.

Takutstikk:
Har du ikke bod så er det fint å sette krukkene inntill husveggen under takutstikk. Der er det mindre regn og det er lunere.

Jeg legger lokk på krukkene for å beskytte mot regn!

Lokk:
Om det ikke passer å flytte krukken så kan du bruke mitt lokk-triks. Jeg har fått min far til å skjære ut plater som legges på krukkene som lokk. Det legges så noen klosser under på ene siden slik at vann renner kontrolert av og jorda får luft. For krukker med trær i så er det slisser inn slik at lokket kan trees på.

Jeg tror disse lokkene er min egen oppfinnelse, og det funker overraskende bra. Det er ikke sånn at du MÅ ha kontroll på vannmengden, ikke alle mine trær får lokk, men det er et godt triks å bruke for å bedre forholdene.

Pst, du kan godt ha bærbusker i krukke! Dette er en oppstammet stikkelsbær

Temperaturutjevning:
Et annet triks er å isolere krukker utvendig. Det vil ikke egentlig forhindre at jorden fryser (med mindre du bor veldig mildt til), men det skaper jevnere forhold. Jevnere forhold får du også ved å unngå å ha krukkene stående i sydvent vegg, der vil vårsola fort skape veldig store svingninger mellom dag og natt. Du kan også pakke inn selve planten for å beskytte grenene mot kald og uttørrende vind. Om du gjør det bruk strie eller annet som puster, og ikke pakk inn før vinteren er godt i gang (pakker du inn på høsten så får ikke planten forberedt seg på vinteren).

Hengelærk, straks springer bladene (nålene) ut og det er så gøy å følge! Ikke bare blomster som er attraktivt i hagen :)

Tidlig vår – husk å vanne!
Uansett om du har krukkene ute eller inne, på våren må du følge med og tilby litt vann når jorda begynner å tine, om du lot jorden tørke litt ut før vinteren så er dette ganske viktig. 

Det var noen grunntanker for å ha busker og trær i krukker. Det er faktisk ikke så vanskelig som mange tror, men det er heller ikke så enkelt at jeg kan garantere suksess ;)

Vil du se en oversikt over hvilken trær og busker jeg har her på min balkong så finner du den her.

Til venstre en bøk ‘Tricolor’, til høyre kanelbjørk, og i det grønne bak der en syrinhortensia og duftkrossved. Klart du kan ha det frodig på balkongen og terrassen!

Denne bloggposten Hvordan ha busker og trær i krukker ble først vist på Moseplassen Moseplassen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 120